llei economia digital andorra

La nova llei d'economia digital afavoreix l'entrada d'emprenedors a Andorra

La recentment posada en marxa de la Llei de l'economia digital, l'emprenedoria i innovació obre la porta a nous models de negoci a Andorra, tant per a residents com per a estrangers.

Per primer cop al Principat, es regulen les zones econòmiques especials, les empreses emergents (startup), les formes de retribució variable (stock options i phantom shares), les acceleradores i incubadores, els espais de coworking, els clústers així com figures fins ara no reconegudes, com el teletreball, el nòmada digital o els serveis de finançament participatiu en empreses (crowdfunding), entre altres. Aquestes regulacions fan que Andorra s'adapti als nous models d'innovació i de transformació digital, sigui més competitiva en l'àmbit internacional i, per tant, més atractiva pels emprenedors.

L'entrada d'emprenedors al país es veu doncs afavorida sempre que aquests ho facin amb la finalitat de promoure l'economia digital, l'emprenedoria o la innovació. Una vegada compten amb l'autorització del ministeri competent, els emprenedors no han de fer front al controvertit dipòsit de 50.000 euros a l'Autoritat Financera Andorrana (AFA), tot i que han de complir certs requisits, com acreditar que disposen de mitjans econòmics suficients, tenir una assegurança, demostrar que són propietaris o llogaters d'un immoble al país o que hi residiran almenys durant 90 dies a l'any.

La nova Llei 42/2022, de l'1 de desembre, introdueix agents clau dins de l'ambient emprenedor en un moment on l'era digital està internacionalment consolidada. Les startup, empreses emergents que gràcies al seu ús de tecnologia tenen grans possibilitats de creixement, queden regulades i es compta amb nous permisos de residència per aquelles persones estrangeres, anomenades nòmades digitals, i que per dur a terme el seu treball utilitzen la tecnologia i no requereixen disposar d'una ubicació geogràfica concreta. De la mateixa manera, però amb algunes diferències, també hi ha nous permisos de residència per a "emprenedors estrangers" que són aquelles persones estrangeres que tenen una resolució favorable del ministeri competent perquè participin en el programa per a emprenedors.

Així, el país demostra fer un pas endavant per afavorir l'entrada d'emprenedors al territori, però també per fomentar noves oportunitats per aquells que tinguin la finalitat de promoure l'economia digital, l'emprenedoria o la innovació. Amb aquesta iniciativa legislativa, el Govern busca afavorir els avantatges competitius i el desenvolupament de l'economia andorrana en un moment en què el país gaudeix d'un ecosistema consolidat i un marc legal estable.

Si compleixes alguna d’aquestes figures d’emprenedoria i innovació i estàs interessat en residir a Andorrra, a IS21 t’assessorarem en el teu futur projecte empresarial.


x