Conveni fiscal multilateral Andorra OCDE mesures BEPS

Andorra signa el conveni fiscal multilateral de l’OCDE per aplicar les mesures BEPS

El ministre de Finances d’Andorra, Jordi Cinca, va ser el representant i l’encarregat de firmar, la setmana passada, el Conveni multilateral de l’OCDE d’aplicació de les mesures relatives als convenis fiscals per prevenir l’erosió de la base imposable i el trasllat de beneficis (BEPS, per les seves sigles en anglès) per part de les empreses multinacionals.

L’acord, que es va signar a la seu de l’OCDE a París i va ser subscrit per 67 alts càrrecs de diferents països, actualitza també la xarxa existent de convenis fiscals bilaterals i enforteix les disposicions encaminades a resoldre les controvèrsies que poden sorgir respecte a la interpretació dels tractats.

El cas concret del Principat d’Andorra

El govern andorrà va aprovar el passat 24 de maig la signatura d’adhesió a aquest conveni, que transposa la normativa internacional de més de 2.000 tractats a escala mundial. Andorra ha participat activament en el marc inclusiu del tractat per posar en marxa totes les mesures dins de la seva legislació i dels convenis dels quals forma part.

Paral·lelament, el mes de novembre passat, el Principat d’Andorra es va sumar a l’adopció d’un instrument multilateral per millorar el sistema fiscal internacional. El document va permetre posar en marxa una sèrie de mesures per alleugerir les regles fiscals internacionals.

El contingut del Conveni

L’elaboració del nou acord és resultat de les negociacions entre més de 100 països i jurisdiccions, després de l’encàrrec dels Ministres de Finances i els governadors dels Bancs Centrals del G20, durant una reunió celebrada a principis del 2015.

D’aquesta manera, el contingut de l’acord ofereix als governs mesures i instruments concrets per contrarestar algunes pràctiques considerades perjudicials i pernicioses per part de les multinacionals en el context internacional actual.

Segons Ángel Gurría, Secretari General de l’OCDE, aquest nou acord marca un abans i un després en la història dels convenis fiscals i ofereix una major seguretat a les empreses i garanteix un millor funcionament del sistema tributari internacional.


x