impostos loteria a andorra

Què fer si et toca la loteria de Nadal a Andorra?

Comencen les festes i amb elles la celebració de "El Gordo de Navidad", "El Niño" i "La Grossa", entre altres loteries. I, com cada any, ha de tocar a algú. Què fem si ens toca a nosaltres i som residents a Andorra?

Els premis tenen un termini de tres mesos per canviar-se per diners i es poden cobrar des del mateix dia del sorteig. El cobrament es realitza a través d'un ingrés bancari independentment que sigui un compte bancari espanyol o estranger.

Des de l'any 2012, la Hisenda Pública d'Espanya reté el 20% del premi quan aquest és igual o superior a 2.500 €. El premi, per tant, resulta en un 80% del total guanyat. L'aplicació de la retenció del 20% a Espanya és automàtica i es dedueix directament del premi.

Si el guanyador és resident fiscal a Andorra, amb l'entrada en vigor del Conveni per evitar la doble imposició de rendes entre el Principat i Espanya, el premiat ja no és gravat a Espanya i la potestat tributària es trasllada al Principat d'Andorra. Així, els premiats residents fiscals al país dels Pirineus poden recuperar el gravamen a través d'un tràmit que han de presentar a l'Agència Estatal de l'Administració Tributària espanyola (AEAT) i, posteriorment, el premi quedarà subjecte al gravamen de l'IRPF d'Andorra que només suposa un 10% del guany.

Des d’IS21 us desitgem molta sort amb la loteria de Nadal i molt bones festes!


x