intercanvi automàtic d’informació

L’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal es consolida i amplia

El passat 30 de novembre del 2017, el Consell General va aprovar la modificació de la Llei d’Intercanvi Automàtic d’Informació (IAI ) en matèria fiscal. Aquesta, regula l’intercanvi d’informació sobre comptes financers entre el Principat d’Andorra i altres estats, segons els acords o convenis aplicables. Els mecanismes i protocols es basen en l’estàndard comú de l’OCDE de les normes de comunicació i diligència deguda.

La modificació introduïda amplia la llista d’Estats amb els quals, l’any 2019, s’intercanviarà automàticament informació en matèria fiscal relativa a comptes financers propis del 2018.

La llista de les 32 jurisdiccions amb les quals Andorra intercanviarà automàticament informació pretén ampliar la llista del 2018, conformada bàsicament per països de la UE, incorpora-t’hi estats membres del g-20, de l’OCDE, del Global Fòrum i de diverses places financers internacionals.

És important destacar que la informació que hauran de comunicar les institucions financeres s’haurà de referir sempre a anys naturals sencers i iniciats l’1 de gener de l’any en què estiguin en vigor les obligacions d’informació.

Abans de la modificació de la Llei, ja era vigent l’IAI pel 2018 amb les 41 jurisdiccions següents:

Les 41 jurisdiccions vigents en l'IAI del 2018

  • Estats membres de la Unió Europea: Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Xipre, República Txeca, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, França, Alemanya, Gibraltar, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, els Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Suècia i el Regne Unit.
  • Les jurisdiccions amb un acord amb la Unió Europea que preveu l’intercanvi automàtic d’informació: Liechtenstein, Mònaco i San Marino.
  • I, a més, Argentina, Austràlia, Illes Fèroe, Groenlàndia, Islàndia, Regne de Noruega, Sud -Àfrica, Corea del Sud i Emirats Àrabs Units

L’objectiu de la modificació de la Llei és intercanviar informació automàticament pel 2019 amb els 32 estats i jurisdiccions addicionals que figuren a continuació:

Els 32 Estats que amplien el llistat del 2018

  • Estats del G-20: Índia, Mèxic, Canadà, Brasil, Xina, Indonèsia, Japó, Rússia i Aràbia Saudita; països membres de l’OCDE: Xile, Israel i Suïssa; i països membres del Global Forum on Tax Transparency: Colòmbia, Costa Rica, Kuwait, Malàisia, Uruguai.
  • Estats i territoris que disposen de places financeres d’importància sectorial o regional: Illes Bermudes, Illes Verges Britàniques, Illes Caiman, Guernsey, Illa de Man, Jersey, Montserrat, Seychelles, Illes Turks i Caicos, Antigua i Barbuda, Illes Cook, Curaçao, Grenada, Maurici i Saint Vicent i les Grenadines.

Cal destacar que les persones físiques o jurídiques titulars de comptes financers a Andorra i que siguin residents fiscals d’un estat amb el qual s’apliqui l’IAI , estan subjectes a la comunicació d’informació.

Els residents que tinguin la fiscalitat exclusivament a Andorra, no seran persones subjectes a comunicació d’informació pel que fa als comptes financers en institucions financeres a Andorra, però sí que poden ser persones subjectes a comunicació d’informació pel que fa als comptes financers en institucions financeres fora d’Andorra amb les quals s’hagi activat l’IAI.

Finalment, s’ha de subratllar que l’Intercanvi Automàtic d’Informació només es fa sobre comptes financers; no s’intercanvia cap informació sobre béns immobiliaris.


x