inversio estrangera andorra

La inversió estrangera d’Andorra, a l’alça

Entrevista a Jordi Marticella, CEO d’Integral Serveis 21.

Quina és la situació econòmica actual del Principat?

Si bé, i com tots els països que viuen principalment del turisme, Andorra ha patit les conseqüències econòmiques derivades de la Covid-19, actualment el país es recupera i ho fa a un ritme esperançador fruit de l’esforç governamental, la iniciativa dels comerciants i emprenedors, el llegat econòmic i social dels anys anteriors i la inversió estrangera.

Sobre aquest últim punt, quines són les xifres actuals d’inversió estrangera a Andorra?

A finals d’aquest mes de juny, el Govern d’Andorra va fer públiques les xifres d’inversió estrangera, anunciant que aquestes es recuperen i inclús superen les del 2019, any previ a la pandèmia.

Com es tradueix en xifres?

El primer semestre l’administració pública ha autoritzat 535 projectes amb una inversió de 444 milions mentre el 2019 van ser 276 i amb una quantia de 189 milions. Cal dir que la inversió en immobles també ha experimentat un augment notable: el nombre d’inversions validades, les quals procedeixen principalment d’Espanya i Franca, ha crescut de 193 a 213 en aquest darrer any.

Quina valoració en fa?

Després de la frenada del 2020, a conseqüència de la pandèmia, aquestes són xifres molt positives pel país. La creació de noves societats al Principat no només suposa una injecció de capital a les finances del país, també aporta innovació, tecnologia, nous serveis i l’ampliació del país cap a nous mercats d’alt valor afegit. En definitiva cal valorar-ho com un impuls de creixement econòmic global i diversificat.

Quin tipus d’empresa s’interessa per Andorra?

Principat d'AndorraAndorra és un país modern, que es beneficia d’un marc polític i social estable, un model fiscal atractiu, una situació geogràfica estratègica, un entorn natural únic i una econòmica dinàmica. Això el converteix en un dels països més rendibles on invertir i fa que aculli tot tipus de projectes, des de laboratoris farmacèutics de prestigi internacional fins a start up’s, esportistes professionals i inclús youtubers, que troben a Andorra un model de negoci atractiu.

Per una empresa estrangera, que li cal fer per instal·lar-se a Andorra?

Actualment Andorra està immersa en un procés d'obertura que permet invertir amb el 100% del capital estranger, amb la qual cosa les societats interessades poden instal·lar-se al país de forma ràpida i efectiva. També existeixen empreses, com la nostra, IS21, les quals ofereixen un assessorament i servei integral per donar resposta a totes les necessitats de l’inversor amb una gestió eficaç i de qualitat.


x