avantatges fiscals a andorra

Els avantatges fiscals d’Andorra, un atractiu per a esportistes d’elit i ara també per a youtubers

Cada dia més, Andorra acull persones mediàtiques d’arreu del món, com esportistes de primer nivell mundial i de YouTubers amb milions de seguidors, que es traslladen al territori per les condicions fiscals. Els convenis signats per evitar la doble imposició (CDI), l’establiment de l’IRPF de tipus únic al 10% i l’IGI (l’equivalent a l’IVA espanyol o al TVA francès) més baix d’Europa, són els principals motius que es tenen en compte per instal·lar-se al Principat.

Tractats per evitar la doble imposició fiscal entre països

Els convenis internacionals de doble imposició (CDI) eviten que aquelles persones que resideixen de forma alterna en dos països diferents hagin de gravar una mateixa renda de forma doble, és a dir, en cadascun dels països en els quals resideixen. Aquests tractats, que afecten els impostos sobre la renda i el patrimoni, han estat signats amb la República Francesa, Espanya, Luxemburg, Liechtenstein, la República de Portugal, els Emirats Àrabs Units, Malta i Xipre.

L'impost sobre la renda

Pel que fa a l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), a Andorra és del 10%, una xifra molt inferior a la d’altres països. Aquest IRPF permet un menor gravamen sobre les rendes i un increment dels beneficis nets.

Esportistes d'elit i YouTubers residents a Andorra

Aquestes condicions fiscals han propiciat el trasllat al país pirinenc d’esportistes d’alt nivell com els ciclistes espanyols Xavier Florencio, Joaquim Purito Rodríguez, Luis León Sánchez o Jonathan Castroviejo. En els darrers anys també s’han instal·lat corredors provinents d’altres continents com Simon Gerrans o Rohan Dennis. Una altra disciplina que també ha vist com grans experts han migrat a Andorra, ha estat en el sector del Motor amb esportistes de renom com els germans Espargaró, Àlex Rins, Toni Bou, Cyril Despres o Joan Barreda.

No només són esportistes de primera línia els que han decidit beneficiar-se dels avantatges fiscals d’Andorra, el país també s’ha convertit recentment en la nova residència de grans YouTubers com Willyrex, Veggetta777, sTaXx i Wismichu entre molts d’altres. Una tendència cada cop més extensa entre joves que busquen reconeixement mediàtic a través dels vídeos a les xarxes socials. Entre tots ells sumen més de seixanta-tres milions de seguidors amb qui comparteixen continguts del seu dia a dia.

La repercussió del trasllat d’aquestes persones amb molta imatge pública al Principat, ha posat a Andorra i als beneficis de les seves característiques fiscals als ulls del món.


x