brúixola marcant el bon rumb de l’economia andorrana

Andorra i el bon estat de salut econòmic: una realitat en xifres

Actualment, el Principat d’Andorra se situa per sobre del PIB per càpita de la Unió Europea. Les xifres, publicades recentment per l’oficina europea d’estadística, Eurostat, mostren com el país supera d’escreix la mitjana de la Unió Europea i la de la zona euro per un marge considerable: mentre les mitjanes de la Unió Europea i la zona euro se situen en els 34.160 euros i 37.672 euros per habitant respectivament, a Andorra, les dades macroeconòmiques de l’exercici 2022 certifiquen que es manté en els 39.448 euros.

Així mateix, Andorra també és dels països amb més creixement; el seu augment competitiu és del 7,7%; passant de 36.618 euros l’any 2021 als prop de 40.000 euros actuals. El Principat és seguit de prop per Irlanda, la segona economia més gran en el PIB per càpita, i que es troba al seu torn per darrere de Luxemburg, el país més ric del continent.

L'economia andorrana creixerà per sobre de la Unió Europea fins al 2027.

Quant al creixement de l'economia, l’agència d’avaluació Moody’s que recentment ha notificat que el ràting econòmic del país passa del Baa2 a Baa1 amb perspectiva estable, pronostica un creixement del PIB real d'un 2% per aquest any 2024 i d'un 1,5% durant el 2025 i el 2026. Aquestes xifres són notablement superiors a les que registraran les economies de l'entorn, en especial França i Espanya.

Entrant una mica més al detall, estudis recents, avalats per l’Associació de bancs d’Andorra, Andorra Banking, apunten que un dels motors econòmics del país continua sent el sector financer amb un 14% del PIB. Així mateix, es presenten altres sectors i factors que auguren una acceleració econòmica del país, com és de destacar la candidatura als Mundials d’esquí alpí l’any 2029: s’estima que el retorn econòmic d’acollir aquest esdeveniment esportiu seria de l’1% del producte interior brut.

Amb tot, Andorra continua situant-se en el mapa dels països que gaudeixen d’un millor estat de salut econòmica. Si vols conèixer més a fons l’estat econòmic del país o estàs interessat a invertir en un sector en particular, posa’t en contacte amb les oficines d’Integral Serveis 21 per un assessorament personalitzat.


x