+376 80 33 21 info@is21.ad

ca es fr en

I ara què? Andorra post-COVID-19

La crisi sanitària sense precedents comença a dibuixar un escenari postcoronavirus i unes conseqüències econòmiques a escala global, però quin impacte ha tingut en el mercat andorrà?

Jordi Marticella, director d'Integral Serveis 21, respon a les preguntes sobre el futur de l'economia d'Andorra i les conseqüències que tindrà el coronavirus en la inversió estrangera.

En l'escenari actual de reactivació econòmica i període postcoronavirus, Andorra és un bon lloc per invertir? Quines oportunitats pot oferir el Principat i per a quin tipus d'inversor?

La pandèmia mundial ha permès posar de manifest els avantatges dels països petits. En comparació, el confinament ha estat força més suportable i menys traumàtic que el viscut en les grans ciutats. La qualitat de l'aire, la poca massificació, el fet de poder sentir i viure la natura al costat de casa, han donat molta vida i energia a tots els que vivim a Andorra.

El Principat és una destinació incomparable que compta amb un sistema sanitari de qualitat, diferents opcions educatives modernes, un elevat índex de seguretat ciutadana i un sistema financer cada vegada més acceptat i reconegut. Aquestes característiques situen Andorra com una destinació ideal per a desenvolupar qualsevol activitat que no requereixi grans infraestructures i que sigui respectuosa amb el medi ambient.

A més, l'excel·lent xarxa de telecomunicacions del país permet potenciar el nou paradigma de treball a distància en totes aquelles activitats en les quals la presència física és accessòria. Així, Andorra ofereix una extraordinària qualitat de vida i la possibilitat de desenvolupar una carrera professional enriquidora personalment i professionalment.

Com qualificaria la resposta d'Andorra davant l'emergència sanitària de la COVID-19?

La resposta d'Andorra i dels seus habitants ha estat excel·lent. Tant el Govern com la ciutadania han actuat amb responsabilitat i decisió, conscients de la gravetat del problema i amb la certesa que només treballant junts i coordinats es pot combatre el virus. S'ha posat en pràctica la màxima de l'escut d'Andorra: Virtus Unita Fortior (units som més forts)

Es parla d'un escenari econòmic post-COVID, com creu que afectarà Andorra? Quins sectors es veuran més afectats?

La crisi de la COVID-19 marcarà un punt d'inflexió en la història del món. De forma volguda o forçada hem tingut temps per valorar i analitzar les nostres rutines i buscar formes diferents de fer les coses. Així, el teletreball, les videoconferències, la compra en línia, les plataformes de sèries o de música i els tutorials de tota mena s'han incorporat a les nostres vides per quedar-s’hi. Aquesta globalització digital tindrà un impacte directe en sectors com l'educació, l'oci o la restauració, que hauran de potenciar la seva oferta per justificar l'assistència presencial.

L'economia post-COVID permetrà mantenir els avantatges fiscals d'Andorra?

Sense cap mena de dubte. Les despeses que estan assumint tots els governs per fer front a la pandèmia sumat a les despeses socials que hauran d'assumir durant el postcoronavirus comportaran una pujada de tipus impositius generalitzada, així com retallades de prestacions per no disparar el dèficit públic. Andorra no serà una excepció, però sempre seguirà sent més competitiu que els seus països veïns.

Una nova era requereix noves estratègies. Què li pot recomanar als seus clients?

L'impacte econòmic de virus exigirà ser molt vigilants pel que fa a les noves formes de consum, els motius de desplaçament i els llocs freqüentats per comercialitzar béns i serveis de forma eficient. Al mateix temps, s'han de desenvolupar formes de treballar més efectives per evitar despeses innecessàries o supèrflues i així destinar més temps a les coses importants de la vida.